Festival urbà de la Llum, Santa Eulàlia 2014

“Heu pensat mai en l’efecte transformador de la llum? Els especialistes en disseny i en escenografia el coneixen bé. I també els professionals i els estudiants d’arquitectura, de disseny i d’art de tota la ciutat que participen en aquesta experiència. Tots han aplicat els seus coneixements i les seves habilitats artístiques en el projecte d’il·luminar un seguit de patis i espais de Ciutat Vella.”

Així comença l’explicació del Festival urbà de la Llum celebrat per les Festes de Santa Eulàlia, la Festa Major d’hivern de Barcelona. Seguint la tendència de tantes ciutats d’Europa, la llum pren protagonisme durant les nits de les Festes per mostrar-nos una ciutat nova, on els edificis es transformen i on petits racons de la ciutat s’omplen de la màgia de la llum per mostrar-nos una Barcelona desconeguda.

Mappings tan espectaculars com el de “La casa màgica” o “L’increïble viatge a la Lluna” ambdós de Franc Aleu aconsegueixen que ens quedem bocabadats veient com la façana de l’Ajuntament es va transformant i creant una atmosfera de poesia visual que ens transporta dins la història que ens mostra l’autor. Al Parlament també podem gaudir del mapping “Passat amb futur” de Franc Aleu i Dani Serra, que ens recorda la història d’un recinte… i de tot un poble.

I de camí entre els dos edificis podem recórrer la ciutat i quedar-nos embadalits amb una desena de paisatges nascuts del talent i la fantasia dels estudiants i professors de diversos centres docents dedicats a la il·luminació, el disseny, l’arquitectura o l’interiorisme. Paisatges creats a patis, edificis o carrers del barri Gòtic, com el que ens podem trobar al Museu Frederic Marès, on “Dada” (IAAC) un arbre nascut de llum i que varia la seva intensitat ens transportarà a una atmosfera sorprenent, o les “Llàgrimes de Santa Eulàlia” (ETSAB), a la Casa Padellàs, on podem veure la història de la Santa, explicada amb llum i gel, veient com canvia la instal·lació a mesura que l’aigua va tornant a l’estat líquid.

Tot un fantàstic recorregut que es pot fer a peu i del que vam poder gaudir uns quants instagramers i bloggers convidats per l’Institut de Cultura de Barcelona el passat 9 de febrer.

Un meravellós passeig per una Barcelona màgica plena de punts de llum. Des d’aquí m’agradaria recomanar que feu aquest recorregut i si a més teniu la mateixa sort que vam tenir nosaltres us trobareu pel camí a Maryna Ahibalova i Peter Geddes, una soprano i un pianista amb una llarga història musical que ofereixen al públic un concert d’òpera al carrer, opció que prefereixen a les sales o teatres perquè tal com ells mateixos expliquen “és més lliure” i “Som músics del poble. Ens agrada el contacte amb el públic”.

Més informació:
http://santaeulalia.bcn.cat/llumbcn
http://santaeulalia.bcn.cat/content/patis-transformats

I a les xarxes:
Twitter i Instagram: @bcncultura Facebook: /barcelonacultura


—–

“Habéis pensado nunca en el efecto transformador de la luz? Los especialistas en diseño y en escenografía lo conocen bien. Y también los profesionales y los estudiantes de arquitectura, de diseño y de arte de toda la ciudad que participan en esta experiencia. Todos han aplicado sus conocimientos y sus habilidades artísticas en el proyecto de iluminar una serie de patios y espacios de Ciutat Vella.”

Así empieza la explicación del Festival urbano de la luz celebrado por las Fiestas de Santa Eulàlia, la Fiesta Mayor de invierno de Barcelona. Siguiendo la tendencia de tantas ciudades de Europa, la luz toma protagonismo durante las noches de las Fiestas para mostrarnos una ciudad nueva, donde los edificios se transforman y dónde pequeños rincones de la ciudad se llenan de la magia de la luz para mostrarnos una Barcelona desconocida.Mappings tan espectaculares como el de “La casa màgica” o “L’increïble viatge a la Lluna” ambos de Franc Aleu consiguen que nos quedamos boquiabiertos viendo como la fachada del Ayuntamiento se va transformando y creando una atmósfera de poesía visual que nos transporta dentro de la historia que nos muestra el autor. En el Parlamento también podemos disfrutar del mapping “Passat amb futur” de Franc Aleu y Dani Serra, que nos recuerda la historia de un recinto… y de todo un pueblo.

Y de camino entre los dos edificios podemos recorrer la ciudad y quedarnos embobados con una decena de paisajes nacidos del talento y la fantasía de los estudiantes y profesores de varios centros docentes dedicados a la iluminación, el diseño, la arquitectura o el interiorismo. Paisajes creados en patios, edificios o calles del barrio Gótico, como el que nos podemos encontrar al Museo Frederic Marino, donde “Dada” (IAAC) un árbol nacido de luz y que varía su intensidad nos transportará a una atmósfera sorprendente, o las “Llàgrimes de Santa Eulàlia” (ETSAB), a la Casa Padellàs, donde podemos ver la historia de la Santa, explicada con luz y hielo, viendo como cambia la instalación a medida que el agua va volviendo al estado líquido. 

Todo un fantástico recorrido que se puede hacer a pie y del que pudimos disfrutar unos cuántos instagramers y bloggers invitados por el Instituto de Cultura de Barcelona el pasado 9 de febrero.Un maravilloso paseo por una Barcelona mágica llena de puntos de luz. Desde aquí me gustaría recomendar que hacéis este recorrido y si además tenéis la misma suerte que tuvimos nosotros os encontraréis por el camino a Maryna Ahibalova y Peter Geddes, una soprano y un pianista con una larga historia musical que ofrecen al público un concierto de ópera a la calle, opción que prefieren a las salas o teatros porque tal como ellos mismos explican “es más libre” y “Somos músicos del pueblo. Nos gusta el contacto con el público”.