Muntanyum, turisme de muntanya a la Baronia d’Escornalbou

Duesaigües ha acollit aquest cap de setmana la quarta edició de Muntànyum, la fira dedicada al turisme rural, el medi ambient i la muntanya. A més de la presència de les empreses destacades, un grup d’instagramers hem estat convidats a la fira i a conèixer l’entorn de la Baronia d’Escornalbou a través d’activitats de la zona com kayac, hípica o gastronomia, entre d’altres.

Vins, mel, Argentera i un castell de conte
Dijous vam tenir l’oportunitat de conèixer de prop l’explotació vitivinícola Mas del Botó al terme d’Alforja, on tenen un vi amb força personalitat i que a més ha guanyat diverses mencions amb els seus dos vins DO Tarragona, el Ganagot, un vi envellit en barrils de roure, vi de guarda, i el Mas del Botó, un vi jove madurat sobre mares, tots ells nascuts als bancals de la finca a 600 metres d’alçada a la solana del Cortiella. Al mateix celler també ofereixen conjuntament amb Mel del Padrí, una visita d’apicultura per donar a conèixer els beneficis de la mel. La visita “Apicultor per un dia” la realitza el mateix Joan Viñas, el propietari de l’empresa que ha transformat un entreteniment familiar en una empresa que elabora 3.000 quilos de mel amb els seus ruscs situats a Arbolí.
I d’aquí ens vam traslladar en el temps per visitar el poble d’Argentera, antic nucli on s’hi instal·laren els romans per aprofitar-se de l’extracció de les mines de galena. Els seus carrers i edificis de pedra vermella formen un dels conjunts amb més encant de la Baronia, antiga zona d’estiueig de les famílies benestants de Reus. El reusenc Eduard Toda va beneficiar el poble amb restauracions i construccions com la de Casa Cabrer, el nou cementiri, la casa del comú, les escoles i el Castell d’Escornalbou.
Construït sobre les restes d’una fortalesa romana del segle III, la fortalesa té el seu origen en la Reconquesta. La visita ens va permetre conèixer l’ambient d’una casa benestant a principis de segle XX. Enmig de la peculiar interpretació que Toda va donar amb la seva reconstrucció, s’entreveuen les restes del monestir, fundat el 1153. També podem trobar interessants col·leccions de gravats, ceràmica i objectes de tota mena, així com una notable biblioteca. El castell deu el seu nom al tipus de pedra, sorrenca que és la idònia per esmolar i escornar.

 

Oli a Riudecanyes, kayak, cavalls i la Fira Muntanyum de Duesaigües
Llevar-se i anar directes a Riudecanyes, la capital de la Baronia medieval i el més gran dels municipis que hem visitat. Una curiositat de la població és els noms dels seus carres, anomenats amb els dies de la setmana. Buscant per aquesta peculiaritat he trobat que prové de les antigues festes dels barris celebrades per Corpus, ja des de l’època medieval i no cal que busqueu el dijous, que és l’únic que no està representat degut a que era el dia de la festa de tots els carrers.
La població, està abocada principalment a l’agricultura, especialment a l’olivera, per aquest motiu després d’esmorzar entre oliveres centenàries vam visitar el Museu de l’Oli d’Oliva Verge Extra, “El setrill” un espai polivalent d’interpretació de la Cooperativa de Riudecanyes i el primer dedicat al Oleoturisme.
Al costat de Riudecanyes ens trobem el pantà. Construït entre 1907 i 1919 per solucionar els problemes de sequera de Reus. El seu entorn ens permet gaudir de la natura, ja sigui passejan o bé sobre d’un cavall com vam poder provar nosaltres gràcies a l’Hípica d’Escornalbou, un passeig magnífic que finalitza al mateix pantà on pots seguir gaudint del dia practicant activitats nàutiques com kayak o paddle surf amb l’Associació Riudecanyes Aventura, entitat formada pels Ajuntaments de Riudecanyes i Duesaigües conjuntament amb el Consell Esportiu del Baix Camp i la Comunitat de Regants del Pantà.
Si després d’un dia amb tantes activitats et falten forces vés a dinar al restaurant El corral, cuina moderna i de qualitat que de ben segur et recarregarà les piles com va fer amb nosaltres.
Ja a la tarda, pots agafar el cotxe per dirigir-te a Duesaigües, la població que organitza la Fira Muntanyum. Abans d’arribar a la població podrem admirar el més gran dels dos monumentals ponts de pedra amb 14 arcades l’un i 9 arcades l’altre construïts el 1893 per salvar els barrancs d’Enseula i el dels Masos. El viaducte més llarg amb 36 m d’alçada màxima, fou declarat element del Patrimoni Industrial de Catalunya. El 1938 va ser dinamitat pels republicans per evitar el seu ús per les tropes nacionals. El nucli del poble situat al peu de les serres de l’Argentera i de Pradell és molt agradable per a donar un tomb tot passejant pels seus antics carrers o aprofitar la tarda per fer una excursió per la font del Barrancó, o l’ascensió al Castell d’Escornalbou.

 

La Casa vella del pantà

Cal fer una menció especial a la Ina i la seva parella, propietaris de la Casa vella del pantà, una masia restaurada el 2013 situada davant del pantà dins un bell entorn amb vistes al mar i al llac. Si voleu gaudir de la natura i d’un allotjament perfecte, no us ho penseu. Una gran decoració i un entorn envejable la fan un trampolí perfecte per a totes les excursions que tingueu pensades al Baix Camp.

 

La Fira Muntanyum

Però a tot això, anem a parlar del que ens porta al Baix Camp, la Fira Muntayum. La quarta edició, inaugurada pel conseller Jané, ens va oferir un munt de contactes i possibilitats per a descobrir tot el que està relacionat amb el turisme rural, el medi ambient i la muntanya, a través de les seves parades instal·lades al nucli del poble de Duesaigües, o de les xerrades i presentacions realitzades a l’Ateneu. Però no acaba aquí tot el que la fira ens pot mostrar. També hi trobem tallers, concursos, caminades, activitats culturals, jocs, taules rodones i un munt de propostes més! Una cita obligada a totes les agendes per als amants del turisme de muntanya!

 

Un comentario en “Muntanyum, turisme de muntanya a la Baronia d’Escornalbou

  • el a las
    Permalink

    Bona tarda. Molt complet el post i molt interessant tot el cap de setmana per la zona de Duesaigües. Trobo, però, que també hauria estat bé per part de l’organització tenir en compte, apart dels influencers d’instagram, la gent que diàriament trepitgem aquests espais naturals i que acostumem a penjar fotos (etiquetades i localitzades) de Duesaigües, l’Argentera, el Castell d’Escornalbou, el pantà, etc… En definitiva, que som la gent que continuarem anant a passejar, fer esport i també a mostrar aquests preciosos indrets a la gent que ve de fora. No em refereixo a que ens convidin a activitats que tenen un cost, però almenys a informar que es farà tal esdeveniment i tenir la possibilitat, almenys, d’assistir a les caminades o visites, com la Casa del Pantà, per exemple.

    Salutacions des de Cambrils

Los comentarios están cerrados.