Raval Cultural, una ruta per un dels barris més vius de Barcelona

El 12 de desembre, un grup d’instagramers i bloggers, vam ser convidats a descobrir el barri del Raval a través d’una ruta guiada. La ruta forma part del programa Raval Cultural, que té com a objectiu projectar una nova mirada sobre el barri per fer visible tant el seu dinamisme comercial com el seu potencial cultural. Una mirada que ens apropa al Raval creador, vital i solidari. Un barri sovint desconegut o simplement ignorat.

No podem oblidar que El barri del Raval és el territori amb més concentració de recursos culturals de tota mena i mida de Catalunya, dins seu hi trobarem grans institucions culturals i del país però també, una àmplia base de petites i mitjanes entitats i associacions, que s’han anat creant al llarg del temps, i que ofereixen una gran diversitat de productes culturals. A tot aquest teixit cultural, cal sumar-hi el patrimoni arquitectònic, històric i arqueològic que té una presència destacada en aquest barri.

La ruta guiada per Jesús Floro, historiador que ha creat diverses rutes pel barri que donen a conèixer la seva important història i la vitalitat dels seus centres creatius i equipaments culturals, va començar a la Llotja de Sant Cristòfol, una cafeteria/restaurant totalment rehabilitat creat com a projecte social per a la reinserció laboral.

De La Llotja ens van guiar pels carrers del barri fins a la botiga Monimoon, potser una de les llibreries més fotogèniques de Barcelona, dedicada a la venda de globus terraqüis, mapes del món i cartografia. L’establiment és una referència única a Barcelona en el seu gènere. L’espai adjacent a la botiga és un autèntic museu de globus, mapes del món i llibres d’època.

A pocs metres de la botiga ens trobem La perla de Oro, un establiment evolucionat fa cinc anys de la botiga de queviures que havia estat des del 1939 en xarcuteria de degustació. Un lloc perfecte on es pot gaudir de les seves excel·lents tapes elaborades com les feia l’àvia mentre admires les velles bàscules o les mantegueres de metall que s’hi conserven.

Arribant al carrer Nou, esperava la Pastisseria la Estrella, fundada el 1825 i regentat des de fa gairebé noranta anys per la mateixa nissaga familiar. Caracteritzada per unir el passat amb l’elegància de la seva decoració del segle XIX amb el més modern degut a la seva evolució cap a la pastisseria basada en l’elaboració de productes vegans. Aquests dolços els produeix la casa Lujuria Vegana, la directora de la qual va néixer en un pis del mateix edifici on es troba la pastisseria.

Seguint la ruta vam anar a parar al carrer Sant Pau on vam poder visitar el Bar Marsella del que es diu que podria haver estat el primer bar de Barcelona, cap a l’any 1820. Cèlebre perquè s’hi servia absenta, figures com Dalí, Picasso, Gaudí o Hemingway han passat pel Marsella, aixi com s’hi han rodat diversos espots televisius i pel·lícules. L’aspecte envellit del local, des de la porta fins al mobiliari interior, li permet conservar l’aire genuí d’altres èpoques.

I del Marsella vam continuar la visita per arribar al carrer Lleieltat, on vam visitar el Freedonia, una associació amb la proposta de la cultura com a forma d’inclusió social. Freedonia està oberta als nous creadors de les arts escèniques, la poesia, la música i la dansa. Programa des d’actuacions de petit format fins a cursos i tallers.

Al carrer Carretes, ens esperaven al taller de disseny tèxtil Muchafibra, dedicat a l’experimentació que proporciona un espai propi a aquells creatius que no disposen de recursos, facilitant-los un lloc i unes eines de treball per a crear la seva col·lecció de moda des de l’inici fins a la seva presentació.

I com no podia ser d’altre forma, la ruta la vam finalitzar degustant empanades d’una de les pizzeries més mítiques del Raval, Pizzas l’Àvia, del carrer Cera, on podem gaudir de la seva cuina catalana-uruguaiana, pel fet que el seu impulsor va néixer a l’Uruguai i és fill de catalans. Té com a especialitats les coques catalanes, les empanades, les pizzes, el tiramisú i els “alfajores” de Punta del Este, tot cuinat a la manera casolana que desprèn aquest establiment que ha merescut l’interès de set guies internacionals. El local acull també cultura, ja que disposa d’una llibreria amb exemplars a disposició dels clients, s’hi exposen pintures i dibuixos, i s’hi venen els llibres escrits pel seu propietari, d’ofici periodista.

Aquesta guia representa una passejada per una petita part de l’important cultural del Raval, un barri per redescobrir.

DSCF3819 DSCF3852DSCF3890 DSCF3880 DSCF3870DSCF3865