“Comparsers! La plaça és vostra!”

Amb aquest crit de guerra, la plaça de Vilanova i la Geltrú s’omple dels comparses per celebrar la popular guerra de caramels, és el dia gran, el punt àlgid del Carnaval de la ciutat. I és que tot i que les festes de comparses no es van començar a celebrar fins a partir de finals dels cinquanta, són l’acte més multitudinari, tant per la participació, com per la presència de públic, com és el cas dels usuaris d’Instagram que aquest any vam poder gaudir de la festa gràcies a l’Ajuntament de la ciutat, la Diputació de Barcelona i l’Associació Cultural @DescobreixCatalunya que van organitzar la trobada d’instragammers #VNGesmoltMES.

Un cop reunits a les 9.30 del matí i ja acreditats, vam poder assaborir el bon esmorzar que ens va oferir El Celler de Can Pujol, per llepar-se els dits! Ja després de la tradicional foto de família, vam passejar pels principals carrers de la ciutat al costat de les diferents societats al so de la música, fins arribar a la plaça de la Vila, on les comparses culminen amb les batalles de caramels.

L’acte comença amb la desfilada de les diferents comparses formades per parelles al darrera de la bandera de la seva societat saltant al ritme d’una marxa militar molt popular a la ciutat anomenada “El Turuta”. Els homes vestits amb barretina i l’uniforme de cada entitat, i les dones amb faldilla, clavells al cap i el mantó de Manila, es despleguen llençant i reben entre les diferents comparses, una gran quantitat de caramels.

Els instragrammers vam tenir el privilegi de poder observar les guerres de caramels des dels balcons de la plaça. Alguns també vam poder baixar a la plaça i veure l’intercanvi a cops de caramels des de dins, amb els comparsers. Una visió única i increïble d’aquest gran Carnaval, i és que ningú, ni el mal temps pot amb les ganes de rauxa dels milers de vilanovins que surten a ballar i gaudir de la seva gran festivitat.

Una llarga tradició

Amb més de 250 anys, el Carnaval de Vilanova i la Geltrú és un dels més emblemàtics de Catalunya, i un dels carnavals amb més llarga tradició, i és que ni els foscos anys de la dictadura li van poder posar fre. Durant els primers anys del franquisme, la ciutat va decidir fer cas omís de la prohibició de celebrar carnavals a tot el territori i el van ocultar rere el nom de “Fiestas de Invierno”.
Documentat des de l’any 1790, va ser declarada Festa Tradicional d’interès Nacional el 1985 i requalificada com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional l’any 2010.

Les xifres

Amb les xifres del Carnaval de Vilanova i la Geltrú ens podem començar a fer càrrec de la dimensió i de la gran festa que es celebra. 250 anys de tradició, 8.600 parelles de comparsers, agrupats en 82 banderes d’adults i 33 d’infantils, 130.000 quilos de dolços, la participació d’11.000 persones i la previsió de 150.000 visitants a la ciutat. A més de la gran diversitat de tipologies carnavalesques que ens hi podem trobar: àpats, batalles, danses, disfresses, màscares, cercaviles, comparses, cors satírics, etc. Un gran espectacle digne de gaudir-ho tant des de les balconades, com dins la plaça, on corres el risc afegit de rebre un impacte de caramel al cap, com ens va passar a més d’un dels convidats a la festa.

—————————————————————————————————————

“Comparsers! La plaça és vostra!”

Con este grito de guerra, la plaza de Vilanova i la Geltrú se llena de los “comparsers” para celebrar la popular guerra de caramelos, es el día grande, el punto álgido del Carnaval de la ciudad. Y es que a pesar de que las fiestas de comparsas no se empezaron a celebrar hasta partir de finales de los cincuenta, son el acto más multitudinario, tanto por la participación, como por la presencia de público, como es el caso de los usuarios de Instagram que pudimos disfrutar de la fiesta gracias al Ayuntamiento de la ciudad, la Diputación de Barcelona y la Asociación Cultural @DescobreixCatalunya que organizaron el encuentro de instragammers #VNGesmoltMES.

Una vez reunidos a las 9.30 de la mañana y ya acreditados, pudimos saborear el buen almuerzo que nos ofreció “El Celler de Can Pujol”, para chuparse los dedos! Ya después de la tradicional foto de familia, paseamos por las principales calles de la ciudad junto a las diferentes sociedades al ritmo de la música, hasta llegar a la plaza de la Vila, donde las comparsas culminan con las batallas de caramelos.

El acto empieza con el desfile de las diferentes comparsas formadas por parejas detrás de la bandera de su sociedad saltando al ritmo de una marcha militar muy popular en la ciudad denominada “El Turuta”. Los hombres vestidos con barretina y el uniforme de cada entidad, y las mujeres con falda, claveles en la cabeza y el mantón de Manila, se despliegan lanzando y recibiendo entre las diferentes comparsas, una gran cantidad de caramelos.

Los instragrammers tuvimos el privilegio de poder observar las guerras de caramelos desde los balcones de la plaza. Algunos también pudimos bajar a la plaza y ver el intercambio a golpes de caramelos desde dentro, junto a los “comparsers”. Una visión única e increíble de este gran Carnaval, y es que nadie, ni el mal tiempo puede con las ganas de fiesta de los miles de ciudadanos que salen a bailar y disfrutar de su gran festividad.

Una larga tradición

Con más de 250 años, el Carnaval de Vilanova i la Geltrú es uno de los más emblemáticos de Cataluña, y uno de los carnavales con más larga tradición, y es que ni los oscuros años de la dictadura le pudieron poner freno. Durante los primeros años del franquismo, la ciudad decidió hacer caso omiso de la prohibición de celebrar carnavales en todo el territorio y lo ocultaron detrás el nombre de “Fiestas de Invierno”.
Documentado desde el año 1790, fue declarada Fiesta Tradicional de interés Nacional el 1985 y recalificada como Fiesta Patrimonial de Interés Nacional en 2010.

Las cifras

Con las cifras del Carnaval de Vilanova i la Geltrú nos podemos empezar a hacer cargo de la dimensión y de la gran fiesta que se celebra. 250 años de tradición, 8.600 parejas de “comparsers”, agrupados en 82 banderas de adultos y 33 de infantiles, 130.000 kilos de dulces, la participación de 11.000 personas y la previsión de 150.000 visitantes a la ciudad. Además de la gran diversidad de tipologías de carnaval que nos podemos encontrar: comidas, batallas, danzas, disfraces, máscaras, pasacalles, comparsas, corazones satíricos, etc. Un gran espectáculo digno de disfrutarlo tanto desde los balcones, como dentro de la plaza, donde corres el riesgo añadido de recibir un impacto de caramelo en la cabeza, como nos pasó a más de uno de los invitados a la fiesta.