#DescobreixVic, Vic amb ullls d’instagram

Què visitar a Vic en un dia? Doncs a una ciutat amb la importància i història com té la capital d’Osona és molt poc temps per descobrir tot el que ens ofereix l’antiga Ausa romana. Però, gràcies a la trobada d’instragramers #DescobreixVic organitzada per l’Associació Cultural @DescobreixCatalunya i l’Ajuntament de la ciutat, més de 250 igers hem aconseguit poder fer-nos una idea de la riquesa del seu patrimoni. Curiosament, malgrat la importància de la ciutat i la comarca, és la trobada d’instagramers més gran que s’ha realitzat al territori.

Vic, a mig camí entre el mar i els Pirineus i només a setanta quilòmetres de Barcelona, és la Capital de la Cultura Catalana i aquest diumenge 5 de juny ho ha estat també d’Instagram a través de les fotografies que els acreditats a la trobada han pujat als seus perfils de les xarxes, amb l’etiqueta #DescobreixVic ensenyant a tothom tot el que pot oferir la població de la Seu Episcopal.

Passejar-se pel centre històric és passejar-se pel passat i per la història del nostre país. Per aquest motiu, comptàvem amb un recorregut amb tots els punts d’interès de la ciutat, creat pels ambaixadors d’Instagram de la ciutat, @neburruben i @DavicLujan.

Espais tan emblemàtics com el Sucre, la Plaça Major, l’Ajuntament, l’edifici de la Farinera, la Catedral, el Museu Episcopal i el Temple Romà, sense oblidar-nos del pont de Queralt, les Adoberies, el teatre Atlàntida, la Casa Masferrer o el museu de la pell.

Però anem per parts, l’edifici del Sucre, construït el 1892, era originàriament una fàbrica, que s’ha transformat per acollir diverses institucions i equipaments públics. L’edifici dóna nom a tot un sector de la ciutat així com al pont que es situa al seu costat.

Si seguim el recorregut, ens trobarem amb la Farinera, obra de l’arquitecte Enric Sagnier. Construïda entre 1896 i 1897, la seva façana característica el converteix en un edifici singular. Avui en dia forma part del patrimoni de la ciutat com a Centre d’Arts Visuals de Vic.

Una mica més endavant, enclavada al centre del recinte històric, tenim marcat un punt important al mapa, la Catedral. Mescla d’estils que van des del romànic fins al neoclàssic, és la seu de la diòcesi de Vic. En podem destacar el Museu Episcopal, el Claustre, la Cripta i les pintures de Josep Maria Sert.

Un cop acabada la visita a la Catedral, travessem el Pont de Queralt, un dels antics portals de la muralla, construït al segle XI sobre el riu Mèder, marca l’antic camí a Barcelona. Ens dirigim cap a Les Adoberies, un enclavament de gran valor i significat històric. La seva situació al costat del riu el van convertir en una zona propícia pel tractament de la pell. Declarades Bé Cultural d’Interès Nacional i Etnològic per la Generalitat de Catalunya, avui en dia les seves edificacions han patit un progressiu deteriorament i existeixen diverses propostes d’actuació per a la seva rehabilitació.

Tornant a la ruta marcada, ens trobem amb el Teatre Atlàntida, el Centre d’Arts Escèniques d’Osona. Es tracta d’un dels teatres més destacats de Catalunya, tant pel que fa a la seva programació i ocupació com per la seva arquitectura.

Seguint el camí, anem a parar a la Casa Masferrer, també coneguda com a Puigsec. D’estil modernista, va ser construïda entre finals del segle XIX i principis del segle XX. Destaca la seva façana amb uns bonics esgrafiats, una torre i el jardí. Antiga seu de l’associació literaria, l’Esbart de Vic, del que era membre Jacint Verdaguer, avui en dia acull dependències municipals.

Més endavant del recorregut, ens trobem amb la façana de l’Església de la Pietat, de l’època barroca. La seva construcció fou iniciada el 1614. Molt a prop anem a parar al Temple Romà, que pertanyia a l’urbs romana d’Ausa. Curiosament, no va ser descobert fins al 1882, quan es va enderrocar el castell de Montcada, al qual es trobava inclòs com a pati. Malgrat que data del segle II dC, les sis columnes amb capitells corintis que sustenten un frontó es conserven en magnífiques condicions.

I ara sí, arribant gairebé al final de la guia, veurem un dels punts més coneguts de la ciutat, la seva plaça Major. Una sèrie d’arcades fan tota la volta a la plaça deixant al mig un gran espai obert i sense pavimentar on es celebren fires, mercats i concerts. La tradició del Mercat setmanal i els molts talls de televisió realitzats, ha fet que sigui una de les principals imatges que esperes veure al visitar la ciutat. Al sud-oest trobem el palau modernista del segle XIX, conegut com la Casa Comella. I al sud-est trobem la casa de la ciutat, l’ajuntament, un edifici gòtic amb campanar que data del 1388. Vam tenir el privilegi de poder gaudir de les vistes de la plaça des del balcó principal de l’Ajuntament.

Però la visita a la ciutat no acaba aquí, encara som a temps per poder apropar-nos al Museu de l’Art de la Pell. Inaugurat l’any 1996 en el rehabilitat edifici del Convent del Carme. Dins del museu, trobarem una interessant programació d’exposicions temporals i d’activitats culturals així com una exposició permanent sobre la història de les arts decoratives i sumptuàries.

I amb totes aquestes visites podríem respondre a la pregunta que he formulat al principi del post “Què visitar a Vic en un dia?” Així que si vau venir amb el #DescobreixVic com si voleu anar en un futur, aquest recorregut us mostrarà els principals punts d’interès d’una ciutat que necessitarieu molt més temps per descobrir-la.