Escapada a l’Empordanet, dos dies de música i lleure

Aquest passat cap de setmana vam tenir l’oportunitat de fer una escapada per conèixer el Baix Empordà, escoltar bona música en directe amb el Festival Ítaca Cultura i gaudir del paisatge i el bon vi d’aquestes terres. I és que fora que ja tenim la calor aquí, però ara que encara no arriben les vacances, que millor que fer una petita escapada de dos dies per desconnectar i descobrir l’Empordanet? Aquí va la proposta!

El matí del dissabte us podeu apropar a Gualta, al cor d’una zona privilegiada com és la plana empordanesa, per fer una excursió amb Burricleta (bicicletes elèctriques), i conèixer el paisatge, la història i la cultura del voltant de Pals, una combinació de boscos, dunes, platja i zones humides. Explorant pel camí pobles on sembla que el temps s’hagués aturat i acabant per la Gola i la mota del Ter.

Si després del passeig ja us ha entrat gana, el Centre Burricleta es troba davant mateix del Par3 Pitch and Putt Gualta, un dels camps més populars i condicionats de la Costa Brava, on podreu menjar a la seva casa club que simula una antiga torre de vigia mediterrània per un preu més que raonable. I si sou dels que us agrada jugar al golf, compten amb un camp curt però de distàncies llargues que comença enmig d’un bosc de pins i roures, per acabar en forats més oberts.

Ja a la tarda, podeu apropar-vos a un dels municipis més coneguts i visitats de la comarca per la bellesa del seu paisatge i la riquesa del seu llegat històric i patrimonial, parlem de Pals. La població compta amb un centre històric medieval on destaca la seva torre romànica construïda entre els segles XI i XIII, coneguda com la Torre de les Hores. Dins del barri gòtic hi ha carrers empedrats i arcades de mig punt, façanes amb finestres ogivals i balcons de pedra per perdre’s passejant i gaudint d’aquesta magnífica vila.

I tal com comentava, un cop explorada la zona amb la Burricleta i descobert la població de Pals a la nit podeu aprofitar per escoltar bona música en directe amb el Festival Ítaca Cultura que arriba cada any per aquestes dates. Un festival que aglutina propostes culturals de qualitat a un preu assequible amb l’objectiu de reivindicar la cultura com a dret bàsic i que podreu viure els mesos de maig, juny i juliol per diverses poblacions de l’Empordà. Podeu consultar la seva programació per tal de decidir quin cap de setmana d’aquests mesos aprofiteu per desconnectar.

En el nostre cas, el mateix cap de setmana s’oferia un concert a la fantàstica plaça-mirador del Padró de la mateixa població de Pals, on vam passar una nit màgica amb el guitarrista i cantant Quimi Portet i Luciana Tagliapietra. I un cop acabat, poder ja és hora d’anar a dormir després d’un dia ple d’emocions.

I ja som al diumenge, dia de tornada, no sense abans aprofitar el seu matí i migdia abans del retorn a la monotonia diària.Així que si som a l’Empordà, zona vinícola llegendària, que millor que anar a fer un tast de vins D.O. Empordà? Terra de vins, els grecs van ser els primers a introduir la seva cultura al voltant del 600 aC. A prop de la població de Torrent, trobareu les bodegues Mas Oller, una finca històrica amb vistes a les Illes Medes i les muralles de Pals, amb les terres repartides al voltant d’una masia del segle XVII propietat de la família Esteva. Podreu fer un passeig enmig dels ceps que l’envolten i fer un tast dels seus vins que recuperen la tradició vinícola de la zona amb una interpretació moderna del concepte del vi.

Després de conèixer millor la cultura del vi de la zona, us podeu perdre per alguns dels 36 municipis que formen el Baix Empordà. Nosaltres, i gràcies als organitzadors vam anar a parar a la població de La Pera, situat al límit de Girona, el municipi inclou els nuclis de Pedrinyà, Riuràs i Púbol. En aquest últim hi podreu trobar el museu dedicat al pintor Salvador Dalí on va residir amb la seva dona Gala.

La Pera compta també amb l’Església de Sant Isidor, un temple construït en el transcurs dels segles XVI – XVIII d’estil gòtic-renaixentista, sobre les restes d’un temple anterior del s.X. i on vam tenir el privilegi de poder accedir a la seva torre. Una aventura.

I aprofitant que érem a la població vam dinar al conegut com a Bar L’Escola, perquè el local es va habilitar en l’edifici on hi havia hagut l’antiga escola del municipi, que dóna a la plaça de l’església, també un dels escenaris del Festival Ítaca Cultura. Cuina de qualitat amb productes de proximitat i bona gent, aconseguiran que no vulguis tornar a casa per acabar de gaudir d’un lloc amb tant d’encant.

Que us sembla l’escapada? Jo vaig aconseguir allunyar la feina del meu cap i absorbir la bona energia que transmet l’Empordanet. Recomanat, no, recomanadíssim!